Descobrim el llenguatge Makaton...
El Vocabulari Makaton sorgeix en el Regne Unit en els anys seixanta, a mans de Margaret Walker. En el seu inici, va ser creat per tractar a adults amb sordesa que presentaven retard mental, tot i que aviat es va començar a fer servir també amb nens.És un sistema de comunicació alternatiu, que permet una comunicació al mateix nivell que la llengua parlada, tot i que sempre va acompanyat de la llengua oral. És un programa de llengua que ofereix una forma bàsica per a la comunicació, és l'únic sistema de comunicació total que va ser creat específicament per discapacitat psíquica.
Els gestos que el composen són els mateixos que en el llenguatge de símbols, tot i que n´hi ha alguns que ha estat simplificats. A més a més disposa també dels seus propis símbols emparellats amb les paraules del vocabulari.
Les paraules estan ordenades en vuit etapes sequencials, cada una de les quals comprenen entre 30 i 40 paraules. La primera etapa compren les necessitats bàsiques com menjar, beure, W.C.... i permet la creació de frases simples. L'ensenyament de les etapes es porta a terme de manera gradual, és a dir, fins que no s'ha comprès i es domina una, no es passa a la següent. La segona etapa està composada pel nom dels menjars, de la casa i de l'entorn. Alguns no aconsegueixen passar d'aquesta etapa. Pels que si ho aconsegueixen, la quantitat de paraules va augmentant etapa per etapa.
GRUPS QUE PODEN BENEFICIARSE DEL SISTEMA MAKATON
1. persones amb discapacitat cognitiva (profunda, sever, moderada i lleu)
2. persones amb autisme.
3. persones amb discapacitat auditiva.
Especialment dissenyat i actualitzat per a persones amb necessitats educatives especials en cada país.
Estructuració del sistema d'ensenyament / aprenentatge per a pares i professionals.
Fàcil, barat i divertit d'aprendre.
DESVENTATGES
Rigidesa del concepte de "etapes" i de la metodologia a seguir.
Material inicial en anglès, que cal adaptar i traduir.
Complexitat dels mecanismes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada